Jak nakupovat toroidy?

Toroidy potřebuje každý a špatně se shánějí. Výrobci nekomunikují a najít distributora, ochotného vám prodat třeba jeden kus, je malý zázrak. Mnohdy je to však způsobené tím, že nehledáme pod správným označením.

Předně musíme vědět, co kupujeme. Toroidní jádra jsou v zásadě dvojího druhu:

  • feritová jádra, které používáme na EMI aplikace (baluny, symetrizátory, transformátory, tlumivky, odrušovací členy, obecné aplikace, kde je třeba potlačit soufázové proudy).

  • prášková (železoprachová) jádra, která se používají v rezonančních obvodech, tj. zpravidla v různých filtrech, někdy také v transformátorech.

Dále je třeba najít jádro s odpovídajícími vlastnostmi podle označení výrobce. To se zpravidla neděje, často hledáme označení některého z velkých distributorů, které prodejce nemusí respektovat. Panuje zde jeden hluboce zakořeněný omyl – hovoří se o jádrech Amidon a používá se označení, které zavedl Amidon. Amidon je však pouhý distributor! Agresivní marketingová politika Amidonu způsobila, že část technické veřejnosti (ti méně informovaní, většinou radioamatéři) považuje Amidon za výrobce a shání “jejich” FT240-31 apod. Z tohoto označení je zřejmé, že se jedná o toroidní feritové jádro (FT) o průměru 2,4 palce z hmoty 31. Jenže FT240-31 je označení, které zavedl Amidon (prodejce). Skutečným výrobcem, u kterého Amidon nakupuje, je Fair-Rite, který však své produkty nabízí pod nic neříkajícím číselným označením (katalog zde: https://www.fair-rite.com/files1/Fair-Rite_Catalog_17th_Edition.pdf). Bohužel i mě okolnosti donutily používat "dohodnuté" označení Amidon, protože kdybych použil např. Fair-Rite 2631803802, asi málokdo by se v tom orientoval. Když napíšu FT240-31, je jasno.

Stejná situace panuje v oblasti práškových jader. Označení jádra např. T68-2 znamená, že se jedná o toroidní práškové jádro (T) o průměru 0,68 palce z hmoty 2. T68-2 je opět označení, zavedené Amidonem a skutečný výrobce (zpravidla Micrometals) nabízí tato jádra pod jiným označením.

Je tedy zřejmé, že Amidon “přispívá” pouze tím, že “vynalezl” srozumitelné označení a aplikoval ho na produkty několika výrobců (přinejmenším Fair-Rite a Micrometals). Toto označení však nemusí respektovat prodejce, který není redistributorem Amidonu. To se stává poměrně často, protože ne každý je ochoten poskytovat zcela zdarma Amidonu reklamu. Technicky erudovaní zákazníci vědí, jak hledat dle označení výrobce a nepotřebují snadno viditelné, vysvětlující označení. Prodejce pochopitelně toto označení zná, ovšem pokud budeme podle něj hledat na jeho stránkách, nenajdeme nic. Jestliže tedy nějaký prodejce nabízí feritová či prášková jádra a nenacházíme, co hledáme, je vždy namístě konkrétní dotaz. Je vhodné nejdříve kontaktovat autorizovaného distributora

https://www.fair-rite.com/contact-us/ (v úvahu přichází zřejmě ponejvíc Industrial Electronics v Německu - https://ie4u.de/)

https://micrometals.com/contact/authorized-distributors/

Oblíbení velcí distributoři elektronických součástek (Mouser, Farnell, DigiKey, Arrow apod.) většinou výrobky Fair-Rite, Micrometals a dalších výrobců vedou, ovšem mají jednu velmi nepříjemnou obchodní praktiku – minimální odběr. Koupit u nich jeden kus zpravidla není možné, pokud si objednáte např. 5 kusů, prodejce vám sice nabídne férovou cenu, ale naprosto absurdní poštovné a balné. Tak se stane, že toroid vás teoreticky vyjde na 14 Kč (5 toroidů za 70 Kč), ovšem poštovné a balné vyjde na 800 Kč! Pokud si ovšem objednáte 50 ks, máte to za 700 Kč a to včetně poštovného a balného. A když si objednáte 500 ks, dostanete i významnou slevu, takže vás tento toroid nevyjde na 14 Kč, ale např. na pouhých 9 Kč. V USA řeší radioamatéři takový nákup pomocí tzv. „group buy“, tedy skupinového nákupu. Několik se jich domluví, koupí se 500 ks a ty se pak rozdělí podle skutečně zaplacené ceny. Jistě by stálo za to, zavést něco podobného u nás, bohužel milí OK raději nakupují zboží pochybného původu a vlastností u prodejců, které znají (http://www.drbal.cz/, https://ferity.cz/, https://www.doe.cz/). Pak stačí pár matoucích článků nevalného obsahu (ferity-cvak apod.) a neštěstí je na světě, včetně celé řady omylů, dokonce i scestných tvrzení. Ve snaze tuto nepříjemnou situaci napravit jsem napsal celé číslo PE-AR konstrukční řady (modré č. 2, ročník 2005 – ke stažení zde: https://ok1rr.com/files/ar_mo0205.pdf), avšak netroufnu si tvrdit, že to mělo přínos. Pokud vím, tak jediný, kdo se pokoušel či pokouší nakupovat jádra ve větším množství je Karel, OK2ZI (http://ok2zi.nagano.cz/4sale.htm), kterému upřímně fandím a rád mu poskytnu bezplatnou reklamu, pokud to k něčemu bude.

Aby situace nebyla tak jednoduchá, vstupuje do hry Čína. Tam mají své výrobní závody oba klíčoví výrobci magnetik - Fair-Rite v Hainingu, Micrometals v Shenzhenu. Jak známo, čínské výrobní závody jedou 24 hodin denně, říká se, že přes den se vyrábí originální značka, v noci jiná, nějaká čínská. Neměl by tedy být problém koupit kvalitní materiál vyrobený v Číně za přijatelnou cenu, ale skutečnost je jiná. Jak jsem pochodil s čínskými toroidy, vydávanými za „zaručený originál“, se dočtete zde: https://ok1rr.blogspot.com/2021/07/toroidy-dalsi-cinsky-smejd-na-obzoru.html

Lze sice namítnout, že uvedené toroidy byly součástí stavebnice a pokud prodejce nabízí pouze toroidy, mělo by to být v pořádku. Mě se však zatím nepodařilo v Číně koupit kvalitní toroid, který by měl vlastnosti původního výrobku Fair-Rite či Micrometals. Kdo to chce zkoušet, musí měřit. Kdo nemůže nebo neumí měřit, ať nekupuje magnetika v Číně! Je třeba zdůraznit, že nelze měřit pouze indukčnost, takové měření vám toho moc o magnetiku neřekne! U železoprachových jader, používaných ve VF obvodech je třeba změřit minimálně ještě Q (na pracovním kmitočtu), u feritových jader tzv. crossover point (kde platí R=X).

Nákup toroidů je tedy stále drahou a nepříjemně riskantní záležitostí. Je vhodné vyhnout se prodejním sítím jako Alibaba či Aliexpress, doporučil bych vyhnout se i Amazonu a na eBay zachovávat maximální opatrnost, kupovat spíš v členských zemích EU a vyhledávat prodejce, kteří mají vlastní kamenné obchody, nikoli pouze e-shop. Nákup v USA je velmi nepříjemný – i když ceny jsou zdánlivě férové, naskáče vám doprava, celní poplatky a DPH, navíc si pošta přirazí poplatek za zprostředkování, takže nákup vyjde velmi draho.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zesilovač LZ1AQ pro smyčkovou anténu

Obvod soft startu pro napájecí zdroje

Vf zesilovač s vysokou intermodulační odolností