Univerzální upevňovací sloupky

Mechanika bývá bolavým místem mnoha konstrukcí, které je díky mechanickým nedostatkům nutné označit jako “amatérské”, i když by po elektrické stránce mohlo jít o výrobek, který by si plně zasloužil označení “profesionální”.

Postavil jsem několik transceiverů Elecraft a na jejich konstrukci mě zaujalo mimo jiné mimořádně efektivní a nápadité řešení, jak sestavit skříňku. Jednoduchý konstrukční prvek slouží k upevnění desek, sestavě skříňky, vložení přepážek a výsledkem je stabilní, mechanicky tuhá konstrukce, která snese I hrubé zacházení. Jde o toto:


Nejsem sám, koho zaujal jednoduchý duralový hranolek rozměrů 15 x 10 x 5 mm se čtyřmi dírami se závitem M3. Nápadu se chytil německý časopis Funkamateur, který ho ve svém e-shopu nabízí (https://www.box73.de/product_info.php?products_id=3517) pod označením GBL-M3 - Gewindeblock mit vier M3-Gewinden. Provedení zdá se býti dokonalé, ale cena (1 euro za kus) se příčí dobrým mravům, aspoň podle českých měřítek – za přiměřenou bych považoval cenu tak třetinovou.

Našel by se u nás nějaký výrobce, schopný a ochotný tento stavební prvek nabídnout za cenu pod 10 Kč?

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zesilovač LZ1AQ pro smyčkovou anténu

Obvod soft startu pro napájecí zdroje

Vf zesilovač s vysokou intermodulační odolností