Relé pro přepínače antén

Najít vhodné relé pro anténní přepínač je věc mnohem složitější, než by se na první pohled zdálo. Dlouhá léta se používala výkonová relé s otevřenou konstrukcí (tzv. „open frame relay“) především proto, že nic jiného nebylo. Anténní přepínač býval problémovou a nespolehlivou součástí anténního systému a hlavní problém nespočíval ve výkonové odolnosti kontaktů, ale paradoxně při příjmu, kdy kontaktem teče sotva měřitelný výkon. Kontakty se totiž mohou potáhnout tenkou vrstvičkou oxidu, která je vzájemně izoluje, takže výsledkem je „hluchý“ přijímač. Po prvním zavysílání (stačí QRP) se vrstvička prorazí a kontakty spínají normálně. Tento stav většinou nějakou chvíli vydrží, nicméně vrstvička oxidu se opět obnoví a problém je opět na světě.

V USA se objevily přepínače, osazené vakuovými relé z produkce Kilovac, Jennings, Gigavac apod. Takový přepínač byl většinou rozměrný a také velmi drahý, takže většina výrobců, orientovaných na radioamatérský trh zůstávala u open frame relay. Reklamní výkřiky zdůrazňovaly použití „speciálních relé“, jejichž kontakty neoxidují, někteří výrobci se snažili problém zoxidovaných kontaktů překonat „fintou“, známou z telefonní techniky, kdy kontaktem trvale protéká malý proud, který měl zabránit izolačnímu účinku vrstvičky oxidu. Žádná z podobných „opičáren“ však nepředstavovala definitivní řešení a to až do doby, než se na trhu objevila hermeticky uzavřená relé.

 

Dnes se nejčastěji v anténních přepínačích profesionální i amatérské konstrukce vyskytují relé Schrack RT314012 (jeden přepínací kontakt 16A), v nouzi RT424012 (dva přepínací kontakty 8A spojené paralelně ... horší řešení). Kontakty jsou zlacené AgNi 90/10. Lze použít i Fujitsu K1CK012W (jeden přepínací kontakt 16A) s kontakty AgSnO2. O jiných typech nemá smysl uvažovat, pokud to nejsou přímé ekvivalenty uvedených relé, např z produkce Omron, Potter-Brumfield apod. Je však třeba upozornit na poněkud horší kvalitu relé Relpol a Finder.

Pokud navrhujete plošný spoj pro anténní přepínač, zvolte silnější materiál FR4 (tl. 2 mm) a používejte silné spojové cesty. Spoje by měly být po obou stranách desky a měly by být vzájemně „prošité“ mikroprokovy. Samozřejmostí by mělo být uzemnění momentálně nepoužívané antény. Vývod středu konektoru by měl být proveden tak, aby spoj nebyl vystaven tahu při změnách teploty – jedině takto zkonstruovaný přepínač je na „věčné časy“.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zesilovač LZ1AQ pro smyčkovou anténu

Obvod soft startu pro napájecí zdroje

Vf zesilovač s vysokou intermodulační odolností