Trápení s konektory PL-259

Když jsme jezdili na contestové QTH na horách, povedlo se nám  odpálit spoustu zařízení jenom tím, když se připojovala anténa a náhodou byla statika. Mohli jsme vybíjet, jak jsme chtěli, já jsem si dokonce zkonstruoval takové "zkratovátko" (známé jako Kratoškovák), ale nic naplat - prostě ten živý je zapojený dřív, než zem a to odpálí všechno. Navíc spojení zemních částí je jen přes závit a když se PL zahřeje, povolí se. Roger G3SXW sbíral PL konektory se šestihranem a na expedicích chodil s klíčem a utahoval.

Tenkrát ještě nebyly PLka, které jsou na obrázku označené jako dobré (mají vnitřní konstrukci pro připojení opletení podobnou, jako N). Byly jen ty "šroubovací", kde se muselo opletení stočit do copánku a protáhnout dírou v těle a přiletovat ke korpusu konektoru. To se dělá těžko a snadno se to utrhne. Jiné konektory jsme neměli. Ty dobré jsou novější a jsou 7x tak drahé, jako ty původní - stojí tedy stejně, jako N.

Já PL měním na N už léta a nemám problémy. Když se ještě použije teflonový kabel RG-400 nebo RG-142 (průměr 5 mm, je stejně tlustý, jako RG-58), tak je to i elegantní řešení. 






Populární příspěvky z tohoto blogu

Zesilovač LZ1AQ pro smyčkovou anténu

Obvod soft startu pro napájecí zdroje

Vf zesilovač s vysokou intermodulační odolností