Relé, spínající při polovičním napětí

Tento obvod umožňuje 12V relé spínat při napětí 6V. Většina 12V relé potřebuje k sepnutí přibližně 12 V, ale „drží“ přibližně při 6 V. Kondenzátor C1 220u se nabíjí přes odpor 2k2 a spodní diodu. Když je na vstup obvodu přivedeno napětí nad 1,5 V, oba tranzistory se otevřou a 5 V na elektrolytu způsobí, že záporný pól elektrolytu půjde pod 0 V (asi o 4,5 V), což to dá > 10 V na cívce relé, což stačí k sepnutí.

8. 11. 2021 

Dostal jsem k tomuto článku upřesnění od Mirka, OK1DGI:

Ahoj Martine,

našel jsem na Tvém blogu popis zapojení relé, ve kterém je to relé schopno spínat při polovičním napětí, než je jeho jmenovité. Toto zapojení má ale jednu podstatnou vadu.

Sepnutí toho relé proběhne v pořádku, ale jeho rozepnutí je velmi zpožděné a navíc nerozepne skokově, napětí na něm pomalu klesá a proto ani ten okamžik jeho rozepnutí není jasně definovaný.

Zpoždění odpadu trvá klidně 500 ms, i déle (podle velikosti C1 a R2, a omezuje to volbu kapacity C1), což toto zapojení činí zcela nepoužitelné pro antenní relé. Přitom právě u tohoto použití se často stává, že máme k dispozici 24 V VF relé, ale napájecí napětí je jenom 12V, takže sáhneme po tomto zapojení.

Posílám proto schema upraveného zapojení, které touto vadou netrpí. Relé odpadne okamžitě bez přídavného zpoždění (je tam tedy jen jeho vlastní doba odpadu) a to zcela skokově, takže okamžik odpadu je vždy shodný.

Ahoj!
Mirek DGI



Populární příspěvky z tohoto blogu

Zesilovač LZ1AQ pro smyčkovou anténu

Obvod soft startu pro napájecí zdroje

Vf zesilovač s vysokou intermodulační odolností