Chytrá pinzeta DT71


Multimetry ve formě pinzety (chytré pinzety) dnes nejsou ničím neobvyklým. Umožňují měřit za provozu na deskách plošných spojů a je s nimi možné měřit i hodnoty součástek jak před osazením, tak i součástek již zapájených na desce. Oceníme je zejména při práci se SMD součástkami. Vyrábí je řada výrobců v USA, Číně i Japonsku. Jednodušší (např. Mastech MS8910) v ceně kolem 30 USD měří odpor, kapacitu a diody, mohou automaticky rozpoznat měřenou součástku a fungují i jako „akustický šlusmetr“. Vyspělé, složitější měří kromě již zmíněných veličin i napětí, indukčnost, kmitočet a mohou mít i další funkce, jako např. NF a VF generátor signálů volitelných kmitočtů a průběhů. Jejich cena však bývá mezi 200 – 500 USD a tím začínají být nevýhodné, za tuto cenu pořídíme multimetr s podstatně lepšími parametry.
Mastech MS8910

Určitou výjimkou je novinka firmy Miniware, chytrá pinzeta DT71, kterou lze pořídit za 70 – 80 USD a umožňuje měření napětí, diod, odporu, kapacity, indukčnosti, kmitočtu. 

 Funkce DT71 (kliknout pro zvětšení).

Kromě toho může posloužit jako generátor signálu sinusového, obdélníkového a uživatelsky programovatelného průběhu a generátor šumu. Vyniká velmi jednoduchou kalibrací, která zaručuje přesnost měření, srovnatelnou s běžným dílenským multimetrem střední třídy.

DT71 s magneticky uloženými měřicími hroty.

DT71 má velmi vtipnou konstrukci, založenou na magneticky zavěšených měřicích hrotech. Skládá se ze tří částí – kontroléru s OLED displejem, měřicích čelistí se zabudovanou baterií LiPo a silně pozlacených měřicích hrotů, vhodných pro přesnou práci i na hustě osazené desce. 

 

Měřicí hroty DT71 s připojeným nabíjecím kabelem.

Součástí dodávky je kromě náhradních měřicích hrotů také speciální kabel s hlavou, obsahující USB konektor typu C, který se používá jak pro nabíjení, tak i pro upgrade firmware a úpravy konfiguračního (kalibračního) souboru. 

OLED displej DT71 je velmi jasný a dobře čitelný.

OLED displej je pozoruhodný, je velmi jasný a dobře čitelný i přes velmi malé rozměry. Zvláštností je i ovládání celého multimetru – sešikmená horní plocha hlavy kontroléru funguje jako dotykové tlačítko, které se používá k přepínání funkcí a volbě pracovního režimu (zvolený typ měření nebo autodetekce). Tlačítko je multifunkční, k přepínání funkcí stačí krátké ťuknutí prstem, pokud prst na tlačítku podržíme 1 sekundu, lze měnit pracovní režim, provádět kalibraci apod. Perličkou je automatické rozpoznání ruky, v které pinzetu držíme – podle toho se otočí displej, aby byl vždy správně orientovaný, nikoli vzhůru nohama. Ovládání DT71 chce tedy určitý cvik, je to přeci jen velmi vybavený multimetr se spoustou funkcí, ovládaný pouze jedinou dotykovou ploškou.

 Nabíjení DT71.

Přístroj je s plně nabitou vnitřní baterií schopen fungovat 10 hodin. Je však vybaven funkcí automatického vypínání (což je mj. jediná cesta, jak přístroj vypnout – prostě ho necháme ležet a vypne se sám). K plnému nabití baterie jsou třeba 2 hodiny.

DT71 dorazil s firmware verze 1.05. Po pečlivějším prozkoumání jsem byl nepříjemně překvapen – dotykové tlačítko bylo příliš citlivé, zvolený režim prakticky nebylo možné udržet. Autodetekce byla nespolehlivá, přístroj měl tendenci přecházet do režimu kalibrace a pokud jsem např. 3x po sobě změřil odpor, dostal jsem 3 rozdílné hodnoty. Poměrně brzy se objevila verze 1.06, ale veškeré pokusy o upgrade selhaly, aktualizace skončila uprostřed ukládání do vnitřní paměti a objevoval se soubor s chybovou hláškou. Měl jsem podezření na vadný kabel, chtěl jsem po prodejci zaslat nový, ale komunikace nebyla příliš úspěšná, proto jsem zvažoval, že DT71 vrátím a budu požadovat peníze zpět. Obrat nastal až s novou verzí 1.08, která se objevila koncem prosince 2020. Aktualizace proběhla zcela bez problému a zmizely i veškeré problémy, které mi na DT71 s původní verzí firmware vadily. Přístroj tedy funguje jak má, jedinou výtkou by snad mohl být chybějící „akustický šlusmetr“, který jsem měl rád na své staré pinzetě Mastech MS8910.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zesilovač LZ1AQ pro smyčkovou anténu

Obvod soft startu pro napájecí zdroje

Vf zesilovač s vysokou intermodulační odolností