Propojky k univerzálním zapojovacím deskám

Pokud vyvíjíte konstrukce s Arduinem, Teensy, BluePill a podobnými moduly, možná jste si oblíbili univerzální zapojovací desky (tzv. breadboard). Lze je celkem levně pořídit na eBay a poměrně draho u našich prodejců, i když jde o tytéž desky. Jedna z věcí, kterou budete k vývoji konstrukce potřebovat, jsou drátové propojky, tzv. jumpery. I ty lze koupit na eBay, ale pozor!

Koupíte-li tyto jumpery, stane se zapojování marným soubojem ducha s hmotou, která nakonec vždy zvítězí a konstruktérovi zbudou pocuchané nervy a někdy také zničená zkušební deska a bolestivě popíchané prsty.

Problém je v ocelových koncovkách, které jsou odsekané tak, že mají velmi ostré hrany. Pokus o zasunutí koncovky do propojovacího pole pak skončí tím, že se hrany koncovky zaseknou do kontaku v desce tak, že se kontakt nerozevře a není možné koncovku zasunout až do konce. K propojení nedojde a koncovka z desky vypadne. Pokud použijete sílu, vytlačíte kontakt z desky spodem a ne vždy se podaří vrátit ho na původní místo, čímže je deska zničená. Další možností je uvolnění tlustého černého izolačního návleku, čímž je poškozen jumper. Pokud zkusíte koncovku i s návlekem podržet prstem, prabvděpodobně vám konec jumperu, kde je nalisovaná vlastní licna, projede prstem.

Problematické jumpery poznáte podle lesklé ocelové koncovky kruhového průřezu a kulatého černého izolačního návleku.


Jsou vždy volné. Mívají různou délku a různé barvy, prodávají se v počtu po 10-20-40-50-100. Na německé eBay bývají označeny např. jako
65 tlg Stecker-Stecker Steckbrücken Drahtbrücken für Steckboard Breadboard
Klíčová slova jsou Steckbrücken nebo Drahtbrücken.
Takové jumpery tedy nekupujte!

Zcela jiná práce je s jumpery, označovanými jako Dupont. Bývají spojené dohromady, tvoří tak krátký mnohažilový kabel, jehož konce jsou opatřeny jednotlivými čtyřhrannými černými koncovkami (2,54 x 2,54 mm) s kolíčkem, jaký je obvyklý např. na lištách do plošných spojů. Kolíček má čtvercový průřez  a zkosené hrany, povrch bývá cínovaný. Pokud potřebujeme, odtrhneme si z pásku odpovídající počet jumperů, které mohou (ale nemusí) zůstat spojené. Kolíček jde velmi dobře zasunout do desky a propojení je velmi spolehlivé.
 

Mívají většinou délku 10 cm a prodávají se po 40 ks (tedy 10 cm dlouhý 40žilový kabel). Označení těchto jumperů může být např.
40PCS 10cm 2.54MM male to male 1P-1P Dupont Wire Kabel Jumper
nebo
40pcs Dupont 10CM Male To Male Jumper Wire Ribbon Cable for Breadboard Arduino
Klíčové slovo je Dupont.

Třetí variantou jsou krátké (6 cm) jumpery bez koncovek. Tvoří je jen licna s ocínovanými konci, které se můžeme pokoušet zastrčit do desky (bez obav, většinou budete úspěšní). Prodávají se po stovkách a jsou jen dvě barvy - černá a červená.
Pokud se na bradboardování náležitě vybavíte, zjistíte, že je to asi nejlepší metoda zkušebního zapojování konstrukcí, která je nevhodná snad jen pro některé vf konstrukce, ale všude jinde poskytne výborné výsledky.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zesilovač LZ1AQ pro smyčkovou anténu

Obvod soft startu pro napájecí zdroje

Vf zesilovač s vysokou intermodulační odolností