Dva zesilovače pro smyčkové antény

Pro experimentátory tu mám dvě velmi zajímavá zapojení zesilovačů pro smyčkové antény, které jsem dosud nepostavil, nic tedy o nich nevím.
První z nich vychází z prací Chrise Traska N7ZWY. V roce 2014 v rámci Autoimunity Research Foundation zveřejnil pod licencí Creative Commons prof. Trevor Marshall zapojení zesilovače s velmi malou vstupní impedancí, který je určen pro smyčkové antény. Byl použit jako náhrada "zalitého" zesilovače u antény Wellbrook ALA 1530 a bylo s ním dosaženo mnohem lepších výsledků (IM odolnost, šumové číslo), než s původním zesilovačem. Na zapojení je zajímavý mj. i obvod pro vytváření a stabilizaci předpětí tranzistorů 2N5109 a použití TVS diod, tzv. 'lightning clamps' RCLAMP2502L firmy Semtech, omezující vstupní napětí na 2,5 V. Tyto diody byly vyvinuty pro ochranu vstupů síťových karet v LAN rozvodech a představují asi nejlepší dostupnou ochranu vstupu zesilovače před přepětím a signálem vlastního vysílače. Jsou bohužel drahé a obtížně se shánějí.

Druhý zesilovač má svůj původ v Rusku. Na prvním stupni se společnou gate se používají JFETy KP903B (2P903B) se ztrátovým výkonem 6W, max. proudem drainu 700 mA a strmostí 130-180 mA/V. Druhý stupeň je v Nortonově zapojení s bipolárními tranzistory KT606A (2T606A), který může pracovat s kolektorovým proudem až 400 mA. Zesílení tohoto stupně je dáno poměrem počtu závitů vinutí 1:n:m transformátoru T6 (T7).

Poměr počtu záv. vinutí 1:n:m Zesílení (dB) max.
1:1:2 6,0
1:5:3 9,5
1:11:4 12,0
1:19:5 14,0
Varianta dle schématu bude mít tedy zesílení 12 dB.

Rozmístění součástek, návrh PCB.
Použité tranzistory jsou značně "výkonové", jejich pouzdro je opatřeno šroubem M5. K vlastnímu zapojení toho mnoho říci nemohu, k sovětským tranzistorům je k dispozici jen chudá dokumentace a SPICE model nebo matici S-parametrů k nim budete těžko hledat.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zesilovač LZ1AQ pro smyčkovou anténu

Obvod soft startu pro napájecí zdroje

Vf zesilovač s vysokou intermodulační odolností