KiCad 5.0.1. česky

KiCad
Koncem září jsem dokončil českou lokalizaci návrhového systému KiCad verze 5.0.0. KiCad je rozsáhlý OpenSource, multiplatformní (Windows, Linux, MacOS) balík programů, určených pro kreslení schémat, návrh plošných spojů a modelování a analýzu elektronických obvodů. Projekt je vyvíjen pod patronací CERN (European Organization for Nuclear Research) ve švýcarském Meyrin v kantonu of Ženeva a pracuje na něm přes stovku vývojářů, inženýrů a překladatelů a několik tisíc beta testerů.

CERN
Kromě obvyklých doplňků, jako je editor symbolů (schématických značek) a editor pouzder obsahuje též víceúčelový kalkulátor, umožňující výpočet regulátorů napětí s třívývodovým pouzdrem (např. LM317T), šířky spoje vzhledem k proudovému zatížení a teplotnímu namáhání, výpočet izolačních mezer dle normy IPC2221, výpočet mikropáskových obvodů, vedení (pásek, dvoulinka, koax) a vlnovodů (koplanární, obdélníkový), vf útlumových článků (π, T) v závislosti na impedanci, tabulku barevného kódování hodnot součástek a tabulku určování třídy desek. Součástí balíku je rovněž program pro import bitmapových obrázků a prohlížeč souborů Gerber.
K dispozici jsou velmi obsáhlé knihovny symbolů, pouzder a jejich 3D modelů, KiCad umožňuje mj. i 3D prototypování.

Deska v KiCadu
KiCad je velmi rozsáhlý projekt s neobyčejně širokými možnostmi. Svou popularitou předčí známý placený Eagle a je tak jedničkou mezi cenově dostupnými, příp. bezplatně šířenými vývojovými systémy pro elektroniku, určenými radioamatérům, bastlířům a menším firmám v oblasti elektroniky.
Současná verze 5.0.1. bude začátkem roku 2019 nahrazena verzí 6.0.0.

Stránky projektu včetně souborů ke stažení najdete na http://kicad-pcb.org/.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zesilovač LZ1AQ pro smyčkovou anténu

Obvod soft startu pro napájecí zdroje

Vf zesilovač s vysokou intermodulační odolností