ŠMEJD! - Měřicí pinzeta pro SMD


Pokud často nakupujete na eBay, nevyhnutelně občas narazíte na nějaký nepovedený výrobek. I když se většinou jedná o položky v ceně desítek korun, je na tom nepříjemné to, že se vám jen těžko podaří najít obdobný výrobek bez chyb a pokud, bývá cena podstatně vyšší. Takovým šmejdem je měřicí pinzeta pro SMD čínské výroby.



Takto by vám pinzeta měla pomoci při oživování obvodů se SMD součástkami. Myšlenka vpravdě geniální, kdyby pinzeta fungovala.
Obrázek je však klamavý, místo toho dostanete pinzetu bez kontaktů (špiček) - ty jsou v pytlíku zvlášť. Novější verze mají sice špičky zlacené, ale to užitnou hodnotu výrobku nikterak nezvyšuje. Špičky totiž není možné do pinzety zastrčit tak, aby tam držely a zaručovaly dokonalý kontakt. Pokus o připájení kontaktů má přímo fatální následky, pinzeta je totiž z termoplastu s velmi nízkým bodem tavení, takže ani velmi opatrná práce nepomůže. Výsledku na následujícím obrázku se tedy nepodaří dosáhnout, problemaický kontakt je vidět v červeném kolečku.

Nezbývá, než zanadávat - PROČ jsou špičky oddělitelné a oddělené? Jaký byl záměr konstruktéra, když stejně špičky nelze vyměnit za nic jiného - dostanete jeden tvar špiček, toť vše! Prodejci sice pinzetu inzerují jako "250V SMD Testing Tweezers...", ale to nepotřebujeme, jen velmi málo SMD součástek snese 250 voltů.

Co dodat? Vyhozená 2 eura...

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zesilovač LZ1AQ pro smyčkovou anténu

Obvod soft startu pro napájecí zdroje

Vf zesilovač s vysokou intermodulační odolností