Porovnání Q cívky, vinuté plným vodičem a licnou

Následující obrázek ukazuje stejnou cívku, která byla jednou navinuta plným vodičem a podruhé licnou (lankem).


Velmi zajímavý je průběh Q cívky na kmitočtech do 60 MHz. Obrázek ukazuje, že cívka, vinutá licnou (modrá křivka) má přibližně poloviční Q oproti cívce, navinuté plným vodičem (červená křivka). Ze značek je patrné, že na kmitočtu 18,035 MHz má cívka, navinutá plným vodičem Q = 184, zatímco cívka, vinutá licnou má pouhých 101.

Licnou se zde rozumí lanko z měděných drátků, které od sebe nejsou nijak izolovány a jsou tedy spojené po celé délce. Důvodem použití licny je to, že je měkčí a snadněji se proto zpracovává.

Tuto licnu nesmíme zaměnit s tzv. vf licnou, jejíž vodiče jsou od sebe vzájemně izolované a jsou vzájemně spojeny jen na začátku a na konci v místě pájení.


Důvodem k použití takové licny není její měkkost, ale snížení vlivu skinefektu, kdy dochází k zásadnímu nárůstu Q na kmitočtech do 2 MHz. Taková licna, tvořená 669 vzájemně izolovanými drátky byla použita k navinutí cívky vstupního obvodu nízkošumového předzesilovače se ziskem 40 dB, který bude použit u přijímací antény Waller Flag pro 160 m.


Cívka se 44 závity licny s 669 drátky, navinutými na toroidu T200-6 měla Q = 520 na 1 MHz. Takto řešenou cívku lze však použít na kmitočtech do 2 MHz, na vyšších kmitočtech Q prudce padá.

Závěr si však můžeme udělat poměrně jednoznačný - do rezonančních obvodů licna nepatří!

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zesilovač LZ1AQ pro smyčkovou anténu

Obvod soft startu pro napájecí zdroje

Vf zesilovač s vysokou intermodulační odolností