Pomůcka pro práci se SMD součástkami

Často pracuji se SMD součástkami a proto mě zaujala zvláštní pomůcka, o které jsem našel zmínku na stránkách Petra, OK1RP. Šlo o tzv. adhezivní SMD pero – StickyPen. Je to v podstatě nástroj, na který se SMD součástka pouhým dotykem přilepí a drží na něm. To umožňuje pohodlnou manipulaci, přesné umístění součástky a jej držení až do zapájení.




Prodejce prezentuje StickyPen takto: StickyPen je vybaven kovovým stabilním tyčinkou, na které je umístěna speciální přilnavá hmota, tvořící pracovní hrot o různých volitelných průměrech. Jednoduše jemným dotykem hrotu na povrch SMD součástky si ji přichytíte a následně s ní můžete libovolně manipulovat, přemísťovat ji z pracovní podložky nebo přímo z pásku na Vaši desku plošných spojů. Nemusíte se obávat ztráty součástky! Na přilnavém hrotu součástka drží i při rychlých pohybech nebo při nárazu ruky na pracovní stůl. Krátkým prohřátím kontaktní plošky s pájkou na jedné straně součástku zafixujete. StickyPen splnil svůj úkol a nyní jej můžete bez obav lehkým odtažením ze součástky sejmout“.

A cena? Pouhých 288 Kč! No nekupte „speciální americkou technologii“ za tak lidový peníz!

Bylo by zajímavé zjistit, jak funguje starší, poněkud opotřebovaný StickyPen. Na běžném pracovním stole totiž nepanuje chirurgická čistota a když na něm tak dobře drží SMD součástky, bude na něm stejně dobře držet prach, chlupy, kovové piliny a jiná nečistota. Přilnavá hmota velmi pravděpodobně nebude přilnavá příliš dlouho, protože na hrotu, obaleném nečistotou součástky prostě nedrží. Proto předpokládám, že životnost StickyPenu bude krátká, i když bude pod uzávěrem. A za to je 288 Kč opravdu příliš.

Přemýšlel jsem, čím onu „speciální přilnavou hmotu“ nahradit. Po zkouškách různých plastelín, formelín a různých samolepících pásků jsem objevil lepící hmotu, kterou vyrábí firma Faber-Castell a nabízí pod názvem Tack-It.
Je dostání v běžném papírnictví a používá se např. na lepení plakátů na stěnu, vzkazů na monitor či ledničku apod. Jsou to čtverečky 1x1 cm z bílé plastelíny, které se prodávají v baleních různé velikosti. Nám stačí to nejmenší. 20gramové, kde je 33 těchto čtverečků. Kousek jednoho jsem odloupl, vyválel z něj kuličku o průměru asi 3 mm a tu jsem nabalil na trosku hodinářského šroubováku, který časem přišel o koncovou část s břitem, takže z něj zbyla jen rukojeť s dírou po vlastním šroubováku. A jak to funguje? Posuďte sami!

Zkoušel jsem součástku z hrotu nástroje setřást, dokonce i nárazem ruky na pracovní stůl. Součástka velmi dobře drží. Dokonce unese i mnohem těžší předmět, např. celý plošný spoj Tinykeyeru. Měl jsem rovněž obavu, co udělá hmota Faber-Castell při nahřátí pájkou – jestli se netaví a neulpí na povrchu SMD součástky. Hmota se chová naprosto výborně, ani náznak tavení a součástka stále drží na hrotu. Během zkoušení jsem objevil ještě jednu zajímavou vlastnost – měkká a přitom pružná hmota umožňuje „výkyvné“ uchycení součástky, což velmi usnadňuje umístění („pozicování“) součástky. Není ani nutné mít více průměrů nástroje, jako původní StickyPen – hrot nástroje bude takový, jaký si momentálně uválíme.


Pokud by přesto bylo třeba použít nějaký miniaturní nástroj, lze si ho vyrobit improvizovaně, vyzkoušel jsem třeba jehlu na těsno zastrčenou do bužírky a to vše uchycené ve versatilce. Jehla je samozřejmě špičkou dovnitř a hmotu nabalíme na ouško. Hmota Faber-Castell Tack-it má velmi široké možnosti uplatnění a nezklame!

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zesilovač LZ1AQ pro smyčkovou anténu

Obvod soft startu pro napájecí zdroje

Vf zesilovač s vysokou intermodulační odolností