Měřicí zesilovač s funkcí PEAK HOLD

Popisovaný zesilovač je určen k měření špičkové hodnoty rychle se měnící veličiny. Nalezne uplatnění např. ve wattmetrech, při měření anodových či kolektorových proudů. Lze ho použít nejen s ručkovými měřicími přístroji, ale také při zobrazování pseudoanalogových údajů (bargraf). Chceme-li měřit rychle se měnící veličinu digitálním měřidlem, bez tohoto zesilovače se neobejdeme – čas potřebuje jak měřicí přístroj k ustálení a zobrazení hodnoty, tak i my k odečtení, pohled na mrkající osmičky opravdu není k ničemu.
Zesilovač najde uplatnění i v různých ochranných obvodech i tam, kde je signál dále zpracováván např. počítačem.
V zapojení je použit známý a oblíbený dvojitý operační zesilovač LM358. Jeho hlavní předností je, že nepotřebuje symetrické napájecí napětí, lze ho napájet libovolným napětím v rozsahu 3 – 32 V. LM358 není pravý rail-to rail OZ, jeho napájecí napětí musí být minimálně o 1 V vyšší, než nejvyšší hodnota vstupního (měřeného) napětí. Obvod má nepatrnou spotřebu (500 μA), zesilovač je tedy možné pohodlně napájet z baterií.
Na vstupu je stupeň s jednotkovým ziskem. Časová konstanta (doba „držení“) je nastavitelná a je dána hodnotami C1 a R1+RV2. Zesílwení se dosahuje ve druhém stupni, který je na vstupu opatřen trimrem RV1 k nastavení citlivosti. Zisk obvodu je určen hodnotami odporů R2 a R3:

Gain = 1+(R2/R3)

Zisk tedy bude jednotkový, vynecháme-li R2 a R3 a zkratujeme-li vývody operačního zesilovače 6 a 7. V případě R2=R3 bude zisk 2.
Schéma zesilovače. 
V zapojení je nutné použít OZ LM358, zkoušet jiné typy nemá smysl!


Osazovací schéma plošných spojů.

Podklady pro výrobu plošných spojů ve formátu Gerber si můžete stáhnout zde.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zesilovač LZ1AQ pro smyčkovou anténu

Obvod soft startu pro napájecí zdroje

Vf zesilovač s vysokou intermodulační odolností